• 0728 66271 | 0728 66181
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Учениците от 12-ти клас Цвятко Владимиров и Хрисомали Карагианиду, заедно с техния преподавател по български език и литература г-жа Пенка Маркова, подготвиха и представиха пред учителите от СУ "Св. Паисий Хилендарски" кратка литературна композиция, посветена на 148 години от обесването на Апостола на свободата - Васил Левски.

Един различен начин за преподаване на история и литература представиха учителите Даниела Чернева и Лилия Груева от СУ „Св. Паисий Хилендарски” – гр. Златица. Темата за подписването на Берлинския договор, историческите предпоставки за развитието на българската литература от Освобождението до Първата световна война и ключовите български произведения през този период бяха представени пред учениците от ученичката Александра Бачева, която с помощта на своите учители показа завидни знания и умения в учителското поприще. Чрез метода „обърната класна стая” часът протече по един различен и атрактивен начин, чрез интердисциплинарен урок. Десетокласниците от СУ „Св. Паисий Хилендарски” – гр. Златица са едни от учениците, които имат възможността да учат в модерна учебна среда и с прилагането на съвременни образователни методи.

Час на класа, посветен на живота и делото на Васил Левски, проведоха учениците от 1.а клас с класен ръководител г-жа Габриела Захариева.

По покана на заместник-министъра на образованието госпожа Таня Михайлова, получена на училищната поща, ученикът от 12а клас Лало Лалов кандидатства за участие в международният проект „Global takes Action“. Проектът се организира от италианска неправителствена организация в партньорство със 70 дипломатически посолства в Рим. В него участие взеха 3000 тийнейджъри от цял свят, но само 100 от тях биха одобрени, сред които е и Лало Лалов - единият от двамата одобрени български ученици.
Целта на проекта е в периода 20 февруари – 31 март да се проведат онлайн дискусии по четири основни теми, свързани с „Целите за устойчиво развитие“ на ООН. Темите са „Продоволствена сигурност и отпадъци“, „Замърсяване на въздуха и устойчиви градове“, „Устойчивост на домакинствата и възобновяема енергия“ и „Замърсяване на почвата и водите и рециклиране“. Проектът ще приключи през месец април, когато участниците ще създадат финални видеа по посочените теми. На 5 февруари се проведе и предварителната среща с всички участници, където те се запознаха със своите ментори и програмата на проекта.

Ръководството и екипът на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ изказва своите благодарности за доброволческата инициатива на учениците Нино Нинов от 6 „Б“ клас и Антоан Савов от 8 „А“ клас, които проявиха самоинициатива и почистиха част от района на прохода „Кашана“! Тази неделя момчетата канят съмишленици, с които да продължат започната от тях дейност. Ще се радваме да имат много последователи и да организират още нови доброволчески мисии!