• 0728 66271 | 0728 66181
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

В навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Златица, отвори врати училищна библиотека. Тя е създадена по идея на ученическия съвет и ще бъде притегателно място за любителите на хубавата книга. Там, в творческа атмосфера, ще бъдат провеждани и срещи на групи по интереси, дискусии с известни личности.


В словото си Нели Стефанова - директор на училището изтъкна, че сред младите хора се възвръща любовта към четенето и това е едно от съвременните измерения на будителството. Магдалена Ананиева, старши експерт по български език и литература, поздрави учениците с празника и им пожела незабравими срещи с хубавата книга. Четвъртокласниците с класен ръководител Гергана Богданова допринесоха за празничната атмосфера със стихчета и песен, в които свързаха любовта към книгата с любовта към Родината.
Учредена е еднократна годишна стипендия в размер на 500 лв. на името на Мария Борисова Чомпалова. Стипендията ще бъде връчвана веднъж годишно на ученик в гимназиален етап с високи учебни резултати.
Тази учебна година, по решение на Педагагическия съвет, наградата беше присъдена на Николай Ботинов – ученик от 11 „а“ клас.
Мария Борисова Чомпалова /1924 – 2017/ е активен общественик. През целия си живот е подпомагала всеотдайно дейността на училището и читалището в гр. Златица. Активен създател и организатор на редица инициативи, които развиват и усъвършенстват учебния процес, като го правят по-достъпен за учениците. Ревностен защитник на правата на детето в годините много преди създаването на световните правозащитни организации.