• 0728 66271 | 0728 66181
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

ПОЗДРАВИТЕЛНИ АДРЕСИ

Уважаеми учители, ученици, служители и родители,
Поздравявам Ви с патронния празник на училището!
Желая Ви крепко здраве, придружено с несекващи образователни и творчески успехи!
Скъпи ученици, вярвам, че с чест и гордост се обучавате в родното училище и дръзко отстоявате високия му авторитет и престиж.
Драги преподаватели, пожелавам Ви Вашето работно ежедневие да бъде палитра от успешни и ползотворни дни, с реализирани образователни цели и постигнати мечти.
Убедена съм, че благородният Ви труд ще бъде възнаграден от успехите на Вашите ученици, които се превръщат в десетки щастливи усмивки, когато възпитаниците на учебното заведение се представят отлично на матури, кандидатстудентски изпити, олимпиади и състезания!
Уважаеми членове на училищния колектив, още веднъж Ви желая да сте живи и здрави, винаги изпълнени с позитивна енергия и готови за всеотдаен труд, който ще доведе до нови висини и просперитет СУ „Св. Паисий Хилендарски” – училище с традиции и новаторски подход при овладяване на науките.
Честит празник!
Кмет на община Златица:
инж. Магдалена Иванова
07.12.2017г.

 

Уважаеми колеги, ученици и родители,
Отброяваме 168 години новобългарска просвета в Златица. Не си задавам въпроса кое надделява днес - респектът към историята или отговорността към бъдещето. Ярките примери в историята на училището за това, че образованието винаги е било катализатор на обществено-икономическото развитие на Златица вдъхновяват усилията ни и днес да издигаме образованието до изискванията на съвремието. Философията на образованието в 21 век се гради върху изконните български традиции, които събират в едно знания и ценности. Съвременното развитие на СУ „Св. Паисий Хилендарски" насочваме към няколко приоритетни области: иновативации в класната стая, приобщаващо образование, предприемачество, гражданско образование, европейска ориентация. Вярвам, че заедно учители и родители имаме възможност да реализираме една изключително важна цел: да подкрепим всяко дете да осмисли израстването си чрез образование.
Бъдещето ще отреди дали пишем достойно съвременната история на училището, но ще призная, че ние се стремим към това!
Честит празник!
Нели Стефанова – Директор на СУ „Св. Паисий Хилендарски“

 

Уважаема госпожо директор,
Уважаеми учители и ученици,
Честит празник!
Днес, когато календарът отброява 168 г. новобългарска просвета в гр.Златица всеки един възпитаник на нашето училище, всеки един, който по някакъв начин се е докоснал до него, има повод за гордост и възхищение.
Училището ни е съществена част от културно-образователната идентичност на гр.Златица, разположена в пространството на три века.
Уважаеми учители водете с обич и професионализъм децата ни напред по пътя на знанието и науката.
Уважаеми ученици, гордейте се че сте възпитаници на „Св. Паисий Хилендарски", превърнало се в емблема на нашия град, храм на просветата, в който сме получили образованието си и ние, вашите родители. Носете с чест неговото име.

Стоян Генов – Председател на Обществения съвет

 

Уважаема госпожо Директор,
Уважаеми учители,
В годините СУ „Св. Паисий Хилендарски“ продължава да се доказва както с високото професионално ниво на преподавателите си, така и с отличното възпитание на много млади хора, намиращи подходяща реализация в различни сфери на своята компетенция.

Гордеем се с факта, че голяма част възпитаниците на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ избират да работят в региона, с което допринасят за неговия напредък или са предпочетени кадри от редица престижни компании в страната и чужбина.

Пожелаваме Ви все така отдадено да предавате позитивната си енергия, ентусиазъм и любов към науката.

Благодарение на Вашите усилия СУ „Св. Паисий Хилендарски“ е притегателен център за нашите деца в подготовката им за тяхната бъдеща професия и стабилен старт в живота.

Желаем Ви здраве, много постижения в образователната дейност и създаване на все по-успешни специалисти!

Скъпи ученици,

На вас пожелаваме здраве, усмивки, много труд и мотивация, за да надграждате уменията си и постигате мечтите си с достойнство и вяра в собствените сили!

Честит празник!
С уважение,
Гергана Висариева - Председател на Училищното настоятелство

 

МАЛКОТО ГОЛЯМО ЧЕТЕНЕ

На 4 и 5 декември учениците от начален етап се включиха активно в инициативата МАЛКОТО ГОЛЯМО ЧЕТЕНЕ.
Инициативата се проведе в училищната библиотека.
Целта ѝ е да направи малките читатели истински почитатели на хубавите художествени произведения, а четенето да се превърне от досадно задължение в удоволствие и необходимост.
Учениците и техните учители решиха за Коледа да дарят детски книжки на своята библиотека.
С инициативите, свързани с четене, децата се убедиха, че книгата е добър приятел.

 

В Европа с ...“българино, знай своя род и език “

Каква е връзката между посланието на „История славянобългарска“ и съвремието; колко важно е да се гордеем, че сме българи и да можем да представим достойно държавата си навсякъде по света - това бяха основните въпроси, които вълнуваха ученеците от 5 „б“ клас в открития урос по английски език. За един учебен час, ръководени от своите учители Деница Комбишкова и Лилия Груева, децата се „пренесоха“ на ученически обмен в Калифорния. Петокласниците представиха изконни български традиции на английски език – Бъдни вечер, старите ни столици, красивото Черноморие, кукерски обичай и други. По групи те разучиха историята на традициите и символите ни и приготвиха интересни презентации. Урокът беше изпълнен с вълнение, екипна работа и гордо завърши под звуците на химна на България.
Учениците от 8„а“ клас, под ръководството на Невенка Джунакова и Мария Велчева бяха главни герои в интерактивен урок по английски език, посветен на темата. Те представиха своите концепции чрез нетрадиционни методи на презентиране. Българската култура –традиции, обичаи, фолклор, културно наследство ,език , бит и идентичност , поднесени чрез диалози и нагледни материали ни накараха да се почувстваме горди българи.
Използването на нови подходи в образователния процес се оказва изключително градивна практика , защото учениците са в активна позиция - търсят и подбират информация, използвайки дигиталните си компетентности, работят в екип и се учат да бъдат отговорни.
Българската култура се оказа благоприятна,интердисциплинарна, актуална тема ,провокираща любопитсво, съзнание и гордост.

 

Грижа чрез изкуство – „Ако можех да имам ...“

На 5 декември в малката зала на читалище „Хр. Смирненски“ град Златица се проведе шестото издание на творческата вечер „Грижа чрез изкуство“, организирана от Интеракт клуб Златица..
Идеята на творческата вечер бе вдъхновенна от произведението на Джани Родари „Продавач на надежда”, в ролята се превъплъти Илияна Нешкова от 12 „а“ клас. Присъстващите имаха възможност да се насладят на прекрасни стихове, посветени любовта във всичките ѝ измерения, изпълнени от Боян Велков – 12 „а“ клас. Празнично настроение предизвикаха танцовите изпълнения на представители от групата на Стойчо Соколов - Средногорие денс, вокалните изпълнения на възпитаничките на Невелина Сараджова и соло инструменталите, подготвени от Тодор Цачев. Гост на вечерта бе Кристиян Христов от в. „Камбана”, който се превъплъти в ролята на храбрия оловен войник от приказката на Андерсен.
Всеки присъстващ на вечерта можеше да си закупи картина от специален базар. Събраната от творческата вечер сума е 700 лв. и ще бъде използвана за осигуряване на средства да допълнителна подкрепа за деца със специални потребности.

 

 ПАИСИЙ - БУДИТЕЛЯТ 

Учениците от 4 „а“ и 4 „б“ клас с класни ръководители Гергана Богданова и Емилия Тодорова проведоха задълбочена изследователска дейност, посветена на живота и делото на Паисий Хилендарски. Новите знания представиха в научни доклади и презентации, осмислиха ги чрез подреждане на пъзели, решаване на кръстословици и други интерактивни игри.
В открит урок по история, под ръководството на г-жа Даниела Чернева, 10 „а“ клас участваха в дискусия за делото и посланията на Паисий в контекста на неговото време. Учениците разсъждаваха върху предсловието на Паисий за ползата от Историята, прочетоха свои есета, в които изразиха мислите си за патриотизма и националното самочувстви на българина днес.
Не пропуснаха да заявят себе си като истински българи, горди със своята история и култура и учениците от 12 „а“ клас. Под ръководството на г-жа Пенка Маркова те подготвиха вълнуващ урок - дускусия, в която взеха участие и много учители. И всички се оказаха победетели, защото аргументирано доказаха, че Паисий е написал не просто една малка книжка, а голям епохален труд, непреходен във времето - нашето най-голямо основание за гордост! 

 

Рицар на добрата воля

На специална церемония пред учениците от гимназиалния етап бяха представени най-важните моменти от различни доброволчески инициативи участието на Интеракт клуб Златица, учебна компания EMcompany, както и ученици от цялото ученици. Г-жа Павлина Божкова – старши учител, начален етап разказа за проекта „Научи се да даряваш” на Български дарителски форум, по който проект има реализирани повече от 14 инициативи. Специални гости бяха учениците от 1.б клас, които се включиха в дейностите по кампанията „Дарете час 2017”.
За втора поредна година в СУ „Св. Паисий Хилендарски” - гр. Златица се връчиха наградите на Националния алианс за работа с доброволци „Рицар на добрата воля”. Призът бе връчен на Илияна Нешкова и Християна Делийска от 12.а клас. за изключителната инициативност и всеотдайност, с която се включват в доброволческите дейности, за времето и енергията, които посвещават на положителната промяна в обществото ни.

Среща с Дойчин Боянов

Силен старт на паисиевите празници беше срещата на ученици, учители и общественици с един високо ерудиран и магнетичен млад човек - Дойчин Боянов, преподавател в НСА. Той е главен асистент, доктор на науките, успешен алпинист, полярник. Със задълбочени знания, богат речник, интелигентен изказ и хумор, той прикова вниманието с презентация за безкислородното си изкачване на Еверест и участие в три експедиции до Антрактида. Присъстващите се пренесоха в един суров, негостоприемен и все още девствен свят, обогатиха знанията си, почустваха силата на волята, екипния дух и родолюбието на участниците в експедициите.
Учениците изненадаха госта с презентация за здравословен начин на живот, част от филм , създаден от ученици, за 14-те осемхилядници, с интересно табло и колаж.
Благодарност за гостуването на Дойчин Боянов поднесе Директора на училището, госпожа Нели Стефанова, като получи и автограф от последната му книга „Българските върхове по света”, дар за новата училищна библиотека.