• 0728 66271 | 0728 66181
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Съвместната работа между СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица и Националния алианс за работа с доброволци (НАРД) започна с проекта „Училището – зона за филантропия“. От две години НАРД награждава ученици, които са се отличили с различни доброволчески дейности със званиета „Рицар на добрата воля“, а вече трета година учениците от различни класове се включват в инициативата „Дарете час“.


Тази година дейностите по „Дарете час 2017“ са съсредоточени към малки доброволци, които даряват време, знания и труд за благотворителна кауза. Вече втора година г-жа Павлина Божкова, начален учител в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Златица, работи по програмата „Научи се да даряваш“, към Българския дарителски форум.
Популяризирайки място с културна значимост, ученици и доброволци, в лицето на родителите, обръщат внимание на каменен мост „Новия Кемер“. Г-жа Божкова, заедно с нейните възпитаници от 1. „б“ клас, подготвят рисунки и брошури на моста, построен през 1819 г. Днес е изоставен да се руши и е потънал в шубраци. Наричан още „Кадънин мост“ или „Булин мост“ зарази народното предание, че е направен по заръка на богата златишка кадъна. Намира се на юг от Златица, в посока Панагюрски колони. Една от легендите гласи за намерено златно имане под централния камък на свода на моста.
„Дарете час“ е посветена на Международния ден на Доброволеца, който се отбелязва на 3 декември. Целта на инициативата е привличане на доброволци, които да облагородят места с културна, природна, археологическа значимост и да ги популяризират.