• 0728 66271 | 0728 66181
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

В края на октомври, младите планинари от СУ ”Св.Паисий Хилендарски”, проведоха своя първи велопоход: гр.Златица – с Църквище /клуб за планински спортове /- гр. Златица. Децата бяха посрещнати с филм-презентация за планинското колоездене, за правилата на безопастно каране в група и необходимата екипировка.

По маршрута имаше много емоции, адреналин и възгласи „ Искаме пак”. Водачката на велопохода , Ваня Велчева изрази задоволство от добрата дисциплина, като предложи той да стане традиционен и да влезе в календара на дружеството.
На 15.11.2017г.,отново се събрахме ученици и по- опитни туристи от дружеството, за да преминем по новата екопътека на гр.Златица. За около 3- 3.30 часа, пътеката се изкачва и води през четири прекрасни заслона, построени на доброволни начала от Борето Гечев. Мъглата придаваше загадъчност, но и даде възможност на децата да научат много за движение при трудни условия, по маркировка и природни ориентири.На финала всеки участник, повлиян от изпитаната емоция, даде своето предложение за име на екопътеката. И отново предложени е за ежегодно провеждане на проявата.
На 29.11.2017г., малките туристи бяха изненадани от среща с един високо ерудиран, но и скромен млад човек- Дойчин Боянов. Главен асистент в НСА, доктор на науките, алпинист, полярник, той прикова вниманието на присъстващите с чудесна презентация за изкачените от него високи върхове по света и участие в няколко експедиции до Антрактида.Присъствуващите се пренесоха в един суров, негостоприемен и все още девствен свят, обогатиха знанията си, почустваха силата на волята, екипния дух и родолюбието на участниците в експедициите.На детските въпроси той отговори със свеж хумор, задълбочени знания и прекрасен изказ и ги спечели за планинарската идея. Разделихме се с обещание за съвместни походи в планината, и с автограф от последната му книга „Българските върхове по света”.
Пожелаваме здрава и успешна Нова 2018 година на всички планинари и специално – на ученическите групи по туризъм нови интересни маршрути!
До нови срещи!
Туристическо дружество „Свищи плаз 2013“ – гр. Златица