• 0728 66271 | 0728 66181
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

 

 

 

 „Миналото, будителите, градят ли бъдещето ни?“

 

Сред значимите събития в Седмицата на Паисий е дебатът на тема „Миналото, будителите, градят ли бъдещето ни?“.

Има поне по няколко причини за това: дебатът е спор, структуриран и провеждан по определени правила; не се прилага често в училище, защото изисква многопластова подготовка и на организаторите, и на участниците; оценяваше се от жури по предварителна определени критерии; в отборите си партнираха ученици и учители, като на място се определи кой каква позиция ще защитава - „за“ или „против“.
Дебатът бе организиран от Светлина Ангелова – бивша ученичка на СУ „Св. Паисий Хилендарски“, а сега студентка, специалност „Педагогика” в СУ „Св. Климент Охридски”, участници - учениците от 11. „а“ клас.
Участниците и от двата отбора показаха задълбочени познания по темата, критично мислене и креативност при представяне на аргументите. Демонстрираха самочувствие на ангажирани и активни млади хора, за които националното самосъзнание е важно дори в условията на 21. век. В подобни събития всички са победители. Възможността да се поговори по една интересна тема, да се препомнят славните времена и личностите, живели тогава е изключително благодатна. Получи се интересен разговор и истински дебат, с различни гледни точки и много поуки.

 

 

 

Интердисциплинарен урок: „Механични вълни“

Някога смятали ли сте, че физика и английски могат да вървят ръка за ръка?! Е, ако не сте, можете да се убедите в това от следващите редове.
В СУ „Св. Паисий Хилендарски” се случи нещо иновативно, нещо, което не се беше случвало досега. В един от кабинетите се състоя открит урок. Не кой да е кабинет, а именно този по физика. Г-жа Л. Темелкова, преподавател по физика и г-н К. Йотов, преподавател по английски език, съвместно организираха открит урок по физика с десети клас. Но, какво от това? - ще си каже всеки един от вас... Е, в самото начало споменах, че всъщност става въпрос за физика и английски или по-точно, физика с интегриран английски език. Учениците също бяха леко озадачени, но това по никакъв начин не ги възпря да се справят с предизвикателството. Решаваха задачи, свързваха определения и термини и всичко това върху работни листи изцяло на английски!
И това е само началото. Началото на поредица от 11 урока с интегриран английски по международния проект „Not a So.Lo Wаve“, обхващащ пет държави.
Надяваме се, че бъдещите уроци ще запалят много искри в нашите ученици и те ще продължат да се вълнуват както от точните науки, така и от английския език.

 

 

„За три минути можем да променим света”

 


10-ти декември - Международният ден за правата на човека - бе отбелязан с последния открит урок по проект „Гражданското образование в действие" на МОН и фондация „Софийска платформа". Проектът има за цел да тества учебни програми по новата дисциплина „Гражданско образование” за 11. и 12. клас на Министерство на образованието и науката (МОН), която предстои да бъде въведена в училищата през учебната 2020/2021г.
Темата бе „Кризата в представителността на властта”. Чрез ролеви игри и дискусии учениците от 12. „а“ клас обсъждаха мотивацията на българина за гласуване, за липсата на доверие в управляващите, за ценностите, за фалшивите новини, апатията и активното гражданство. Те показаха своята активна гражданска позиция, критично мислене и креативност и готовност да се опитат „да променят света”. Техни ментори бяха Донка Славчева – психолог и Луиза Славкова – изп. директор на фондация „Софийска платформа”.
СУ „Св. Паисий Хилендарски” – гр. Златица е едно от деветте училища от цялата страна, които бяха избрани чрез конкурс да участват в проекта. Експертите, които наблюдаваха и анализираха проведените занимания в училището са проф. Петя Кабакчиева от СУ „Св. Климент Охридски” и ас. Бистра Стоименова от Департамента за информация и усъвършенстване на учителите.

 

 

 

Състезание: Какво знаем за Паисий?

Стремежът на преподавателите да въвеждат иновации повишава интереса на учениците и мотивацията им за учене. Положителен пример в тази насока е състезанието на тема „Какво знаете за живота и делото на Паисий?“, реализирано по идея на Даниела Самарджиева – учител по ИТ със съдействието на Даниела Чернева – учител по История и цивилизация и ученици от единадесети клас. Участници бяха учениците от 5. и 6. клас, в отборна и индивидуална надпревара.
На въпросите, обособени в три нива с нарастваща сложност, в електронна платформа Kahoot участниците от 5. и 6. клас отговаряха през смартфоните си. Състезанието премина изключително динамично, с голямо желание за победа от страна на всички отбори.
Отличната предварителна подготовка на учениците доведе до минимални разлики в резултатите. Най-високи индивидуални постижения показа Марио Лозанов от 6.а клас, а в отборното класиране – 5.а клас. Директорът Нели Стефанова поздрави участниците в състезанието и награди победителите.

 

 

 

Празничен спектакъл

Седмицата, посветена на патрона на училището, завърши тържествено. В петък, 7. декември, читалищният салон се изпълни с детски глъч. Артисти и публика нямаха търпение да започне спектакъл, който и тази година се оказа вълнуващ миг от училищния живот. Стана традиция да аплодираме не само талантите от СУ „Свети Паисий Хилендарски”, но и най-добрите състави от училищата на Средногорието, които със своите изпълнения поздравяват домакините по случай празника.
Спектакълът започна с тържественото участие на шестокласниците, подготвили стихове за ролята на първия възрожденец в миналото и днес. Новото попълнение музиканти в Марчинг бенда ни поднесе изпълнения от барока и съвременността. С палитра от багри и танцувални умения ни поздравиха децата от детските градини в Златица, а след тях под звуците на тангото се любувахме на финеса и красотата, които ни поднесоха двойките по спортни танци, ръководени от Стойчо Соколов. Зрителите в залата аплодираха бурно вокалните изпълнения на Александра Бачева и група „Фантазия” от СУ „Сава Савов”, град Пирдоп, радваха се на фолклорните поздрави от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, село Антон и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, село Челопеч, както и на танцуващите модерен балет деца от ОУ „Георги Бенковски”, село Мирково.
В края на концерта водещите благодариха на всички участници за прекрасните изпълниния и изразиха желание за повече споделени празници през следващата година.