• 0728 66271 | 0728 66181
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Всяка година концертите на СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица са своеобразен връх на способностите, творческите заложби и таланта на учениците. Тази година традиционният 24-майски концерт на училището премина под знака на три емблематични за българския национален дух годишнини – 290г. от рождението на Паисий, 250г. от написването на „История славянобългарска“ и 50г. от канонизацията на Паисий за светец. Неговото богато духовно завещание е живо и днес  и учители и ученици, горди със своя патрон представиха един изключително стойностен спектакъл под надслов  „От Паисий чак до днес“.

Цялостната композиция бе подчинена на основната идея – потребността да се обръщаме назад към делата на нашите първоучители и народни будители. Концертът започна с ефектни изпълнения на Марчинг бенда и мажоретния състав на училището.     Чрез специално избрани художествени и исторически текстове зрителите преминаха по стъпките на Паисий и се докоснаха до святи за всеки българин места – от Банско до Хилендарския манастир. Учениците пресъздадоха сцена от „Хъшове“ на Иван Вазов, доказвайки, че искрата, разпалена от Паисий продължава да гори. В спектакъла намериха място много песни и танци, изпълнени от талантливите млади хора.

Финалът събра на сцената всички артисти. Те за пореден път изразиха решимост да следват заветите на Паисий и с гордост да пишат историята на училището.