• 0728 66271 | 0728 66181
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Паметта за народните будители не може да се изчерпва само с един ден от календара. Методическото обединение на учители от СОУ „Св. Паисий Хилендарски” -„Спорт и естетика” успя да обедини млади хора около една прекрасна идея и да им вдъхне вяра в собствените сили!

На 13 октомври  група от 50 ученици пое към  местността „Старата бачия”, където през 1867 година е била осъществена среща между четите на Панайот Хитов и Филип Тотю със знаменосец Васил Левски. Стъпка по стъпка, след около три часа по стръмна пътека, групата се приближи до историческото място, което минути по-късно бе огласено от възрожденски песни изпети от учениците.  Увлекателният  разказ на г-н Тодор Цачев накара младите хора поне за малко да се пренесат далеч назад във времето и да усетят непокорния дух и непримиримостта на героите, дръзнали да се опълчат срещу поробителите. Направи ги съпричастни към делата на героите и те наистина се почувстваха горди от това, че са българи!

След това групата се насочи към местността „Кабата”. От това прекрасно място се откриха невероятни природни гледки, които възхитиха всички участници в прехода, а млади художници и фотографи от клубовете в СОУ „Св. Паисий Хилендарски”, вдъхновени от красотата на природата, създадоха неповторими скици и фотографии, които ще бъдат подредени в специална изложба.

Освен всички други чувства,  групата се обединяваше от спортния дух, който достигна своята връхна точка в специално организирано състезание - теглене на въже. Денят преваляше и групата, заредена с емоции от преживяното се отправи отново на път. След около два часа слизане преходът завърши с още две възрожденски песни - „Край Босфора” и „Тих бял Дунав”.