• 0728 66271 | 0728 66181
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

На 20 ноември 2012 г. в СОУ „Св. Паисий Хилендарски” – град Златица се проведоха два урока по проект „Граждани” на фондация „Пайдея”.  Целта на проекта е разработване и апробиране на уроци от „Наръчник за развитие на граждански компетентности”, както и създаване на единна интернет база данни с материали по гражданско образование. Гост на уроците бе г-жа Антония Смокова – координатор на проекта.

Екипът, състоящ се от г-жа Даниела Чернева – старши учител по история и Донка Славчева – психолог,  разработи и проведе с 8. „а“ клас урок на тема „Различен не означава по-лош – проблемът със стереотипите и дискриминацията в социалната дейност”. Предпочетените дидактически методи бяха  ролеви игри и учене чрез преживяване, за да могат чрез собствения си опит учениците да се изправят пред  предразсъдъците, да разчупят стереотипите, да се научат да приемат достойнствата на всеки един човек и да разберат, че толерантността се учи. Осмокласниците трябваше да се поставят на мястото на «белязаните»,  да разберат значението на слуховете, да дадат пространство на лошите думи, които ги заобикалят, но и да се опитат  да затворят това пространство.

Вторият урок се проведе в заседателната зала на Община Златица. Неговата тема бе „Учениците са граждани в политическата система на местно ниво”. Учениците от 9 «а» клас не само се запознаха с дейността и функциите на местната власт, но проведоха едно своеобразно заседание на младежки общински съвет. Те работеха по дневен ред, който гласуваха. Председателите на постоянните комисии докладваха  молбите  за социално подпомагане от граждани със здравословни проблеми. Изработиха и  критерии за номинация за зрелостник на годината. В края на заседанието  представиха собствена мултимедийна презентация  «Проблемите на Златица през погледа на младите хора».

С възторг се прие и гласува като точка от дневния ред предложението на кмета г-жа Иванова за създаване на младежки общински съвет, който активно да подпомага дейността на Общински съвет – гр. Златица.
Г – жа Чернева и г – жа Славчева изказаха своята благодарност на председателя на общината - г-н Стоян Генов, на кмета -  г-жа Магдалена Иванова - и на общинската администрация за  съдействието при подготовката и реализирането  на този урок.

Двете страни  си обещаха съвместната дейност да продължи и занапред.