• 0728 66271 | 0728 66181
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Кратко резюме на проект "NOT A SO. LO. WAVE"

Not a So. Lo. Wave“ е международен проект по КД2 „Стратегически партньорства за обмен на добри практики“ с участието на пет училища от пет държави (Италия, Испания, България, Румъния и Латвия). Целите на проекта са: да се засили интереса на учениците към научни проблеми в областта на природните науки и желание да разширят компетенциите си в други СТЕМ проекти; да подобрят чуждоезиковите си компетенции и да бъдат по-отворени към културното многообразие на Европа.
През последните години се наблюдава понижаване на интереса към природните науки. За немалък брой ученици ниските резултати в тази област са причина за понижаване на мотивацията за участие в учебния процес, което налага въвеждане на нови практики и подходи, които да повишат активността им.
Проектът е в съответствие с целите на програма Европа 2020, а именно: увеличаване с 20% STEM компетенциите (STEM -science, technology, engineering and mathematics – наука, технологии, инженерство и математика) и приобщаването като превантивна мярка срещу ранното отпадане училище.
В резултат на проекта учителите ще се запознаят с качествени и иновативни методи на преподаване, ще се борят по-ефективно с проблема с ранното отпадане от училище.

 

 

 

Проектът „„Not a So.Lo.Wave“ по програма „Еразъм+“ – нов подход за обучение

От 20 до 25 ноември в гр. Триджиано, Италия екип от СУ Св. „Паисий Хилендарски“ в състав Нели Стефанова - директор, Мария Радунчева – учител по английски език, Людмила Темелкова – учител по физика, Румяна Серафимова – учител по изобразително изкуство и Тодор Цачев – учител по музика взе участие в първа работна среща по проект „Not a So.Lo.Wave“, по програма „Еразъм+“. Проектът се реализира в партньорство между пет училища: Licei Classico Scientifico Linguistico, Cartesio - Италия; Colegiul Tehnic "Anghel Saligny" – Румъния; Stucom SA – Испания; Rigas 31. Vidusskola - Латвия и СУ „Св. Паисий Хилендарски“- България и се фокусира върху интердисциплинарно обучение. Целта на проекта е да повиши интереса на учениците към природните науки. В рамките на едноседмичен тренинг участващите учители усвоиха иновативни интерактивни методи на преподаване, чрез които се индивидуализира учебния процес и се удовлетворяват различни стилове на учене. Участниците се запознаха с CLIL методика, която включва два акцента: учебно съдържание, базирано на интердисциплинарни връзки, и разширени възможности за развитие на компетентности в сферата на чужд език.

 

 

 

 

 

Работата по проекта продължава онлайн. В периода: декември 2017 година – май 2018 година ще бъдат разработени 11 интердисциплинарни урока, които ще интегрират учебно съдържание по физика, английски език, музика и изобразително изкуство. Следващата среща на екипите от партниращите си училища ще бъде през май 2018 година в Барселона, когато ще бъдат дискутирани различни стратегии за планиране на интердисциплинарни уроци.
През учебната 2018/2019 година ще бъдат реализирани мобилности на ученици, които ще участват съвместно в обучение по иновативната методика. Заключителна среща ще се проведе септември 2019 година за отчитане на резултатите.
Проектът „Not a So.Lo.Wave“ е в пряка връзка с Иновативния план на СУ „Св. Паисий Хилендарски“, който се реализира в периода 2017 - 2019 година и предвижда именно реализация на проектно базирано обучение чрез интердисциплинарен подход.

 

 

 

 

 

 

Културна програма на посещението в Италия

В рамките на проекта „Not a So. Lo. Wave“ имахме възможност до се докоснем до културата, традициите, изкуството и дори до кухнята на Южна Италия. Незабравими ще останат посещенията ни в градовете Alberobello, Poliguano a more и Mola di Bari разположени по Южното крайбрежие на Италия.
Впечатлени сме от конусовидните варосани къщички, намиращи се в старинния град Alberobello, чието име в превод означава „Красиво дърво“. Те изглеждат като картинки в детски книжки, а местните жители ги наричат трули. Именно те са причината градът да е толкова известно място, защитено от ЮНЕСКО .
Завинаги ще запомним невероятните гледки, които се откриха пред нас в курортното градче Poliguano a more, кацнало върху живописни отвесни скали, в чиято основа се плискат прозрачните води на Адриатическо море. И нестандартното решение точно тук да се изгради музей на модерното изкуство.
Пътуването ни до град Бари също бе изпълнено с вълнуващи моменти! Посетихме Театър „Petruzzelli“, където бяхме завладени от неповторимия интериор и интригуващия разказ на италианския гид. Неописуеми са чувствата, които изпитахме при посещението ни в базилика Pontificia San Nicolo, където се намират мощите на Свети Николай Чудотворец.

 

 

 

 

 


В рамките на нашата визита имахме невероятната възможност да посетим най-добре съхранения античен град Помпей, намиращ се в подножието на вулкана Везувий. Погребан под слой от вулканична пепел, след направените археологически разкопки при откриването му през 18 век, днес той представлява музей под открито небе.
Ще пазим завинаги спомена за това пътуване! Ще си представяме как преминаваме през малките тесни улички, изпълнени с аромата на италианско кафе и навяващи спомени от незабравимите италиански филми. Посещението ни в Италия може да се опише като странна симбиоза между мистичен сън и реалност. И всичко това предизвиква силно желание да опознаваме света,за да откриваме корените на цивилизацията.

 

 

 

 Транснационална среща в Испания

 

 

 

 

 

 

 От 31 май до 2 юни в Барселона се проведе транснационална среща по проект „Not a So. Lo. Wave“. Проектът се изпълнява с участието на пет партньорски училища от България, Италия, Испания, Литва и Румъния. Основната цел на проекта е да се повиши интересът на учениците към природните науки, чрез реализиране на иновативно обучение, базирано на интердисциплинарен подход. В срещата взеха участие по пет представители от всяко партньорско училище, които имат ключова роля в реализацията на проекта. От СУ „Св. Паисий Хилендарски“ участваха Н. Стефанова – директор, Цв. Гъркова – зам.-директор, Л. Темелкова – учител по физика, Р. Серафимова – учител по изобразително изкуство и М. Радунчева – учител по английски език. На срещата се постигна финално съгласие по всички последващи проектни дейности.
Предстои провеждането на 11 проектно базирани урока по физика на тема „Механични вълни“, в които са интегрирани знания от области музика, изобразително изкуство и английски език. Учениците, които проявяват най-голям интерес и имат умения за свободна комуникация на английски език, ще бъдат мотивирани да участват в процедура за подбор на 12 участници за мобилност в Румъния, Италия или Испания, които ще се реализират 2019 година. По време на мобилностите те ще участват в екипни дейности със свои връстници от партниращите училища. През месец май 2019 година СУ „Св. Паисий Хилендарски“ ще посрещне ученици от партньрските училища. Реализацията на проект „Not a So. Lo. Wave“ е възможност учениците да осмислят европейското измерение на съвременното образование и да осъществят междукултурен обмен.

 

 

 

Културна програма  - Испания

 

Участниците в транснационална среща по проект „Not a So. Lo. Wave“ имаха възможност да се докоснат до една непозната култура и да се запознаят с невероятните забележителности на каталунската столица. Барселона е град, който няма как да разбереш, ако не го посетиш... Запознаването с града започна от улица Ла Рамба, известна с неповторимата си атмосфера – туристи, музиканти, мимове, колорит... Отдадено беше дължимото към гениалния архитект Антонио Гауди. Групата посети няколко култови места, между които Паркът Гюел - едно от най-интересните места в света, създадено по проект на великия каталунски архитект и Саsa Вatllo - пъстроцветна сграда с причудлива архитектура, разчупени форми, изцяло забравени прави линии. Но несъмнено най-много възхищение предизвика Sagrada Familia – катедралата, превърнала се неслучайно в символ на града, смятана за връх в работата на Гауди и на чието построяване той посветил живота си.
Сливането с човешкия поток на площад Каталуния /често определян като сърцето на Барселона/, разходката на тесните калдъръмени улички, съзерцавнето на високите готически сгради и первазите с цветя в стария град – това са незабравими моменти от посещението, които създават уникалния образ на Барселона. И един финален щрих - Магическият барселонски фонтан, построен на хълма Монтжуик, невероятен спектакъл на водата, светлината и музиката.
Незабравими за участниците ше останат срещите и общуването с партньорите по проекта от Италия, Румъния, Латвия и Испания, с които продължава съвместната ни работа за повишаване интереса на учениците към природните науки, чрез интерактивни методики на обучение.

 

 

От 31 май до 2 юни в Барселона се проведе транснационална среща по проект „Not a So. Lo. Wave“. Проектът се изпълнява с участието на пет партньорски училища от България, Италия, Испания, Литва и Румъния. Основната цел на проекта е да се повиши интересът на учениците към природните науки, чрез реализиране на иновативно обучение, базирано на интердисциплинарен подход. В срещата взеха участие по пет представители от всяко партньорско училище, които имат ключова роля в реализацията на проекта. От СУ „Св. Паисий Хилендарски“ участваха Н. Стефанова – директор, Цв. Гъркова – зам.-директор, Л. Темелкова – учител по физика, Р. Серафимова – учител по изобразително изкуство и М. Радунчева – учител по английски език. На срещата се постигна финално съгласие по всички последващи проектни дейности.
Предстои провеждането на 11 проектно базирани урока по физика на тема „Механични вълни“, в които са интегрирани знания от области музика, изобразително изкуство и английски език. Учениците, които проявяват най-голям интерес и имат умения за свободна комуникация на английски език, ще бъдат мотивирани да участват в процедура за подбор на 12 участници за мобилност в Румъния, Италия или Испания, които ще се реализират 2019 година. По време на мобилностите те ще участват в екипни дейности със свои връстници от партниращите училища. През месец май 2019 година СУ „Св. Паисий Хилендарски“ ще посрещне ученици от партньрските училища. Реализацията на проект „Not a So. Lo. Wave“ е възможност учениците да осмислят европейското измерение на съвременното образование и да осъществят междукултурен обмен.

 

 

 

 

 

 

Работата по проекта продължава онлайн. В периода: декември 2017 година – май 2018 година ще бъдат разработени 11 интердисциплинарни урока, които ще интегрират учебно съдържание по физика, английски език, музика и изобразително изкуство. Следващата среща на екипите от партниращите си училища ще бъде през май 2018 година в Барселона, когато ще бъдат дискутирани различни стратегии за планиране на интердисциплинарни уроци.
През учебната 2018/2019 година ще бъдат реализирани мобилности на ученици, които ще участват съвместно в обучение по иновативната методика. Заключителна среща ще се проведе септември 2019 година за отчитане на резултатите.
Проектът „Not a So.Lo.Wave“ е в пряка връзка с Иновативния план на СУ „Св. Паисий Хилендарски“, който се реализира в периода 2017 - 2019 година и предвижда именно реализация на проектно базирано обучение чрез интердисциплинарен подход. Участниците в транснационална среща по проект „Not a So. Lo. Wave“ имаха възможност да се докоснат до една непозната култура и да се запознаят с невероятните забележителности на каталунската столица. Барселона е град, който няма как да разбереш, ако не го посетиш... Запознаването с града започна от улица Ла Рамба, известна с неповторимата си атмосфера – туристи, музиканти, мимове, колорит... Отдадено беше дължимото към гениалния архитект Антонио Гауди. Групата посети няколко култови места, между които Паркът Гюел - едно от най-интересните места в света, създадено по проект на великия каталунски архитект и Саsa Вatllo - пъстроцветна сграда с причудлива архитектура, разчупени форми, изцяло забравени прави линии. Но несъмнено най-много възхищение предизвика Sagrada Familia – катедралата, превърнала се неслучайно в символ на града, смятана за връх в работата на Гауди и на чието построяване той посветил живота си.
Сливането с човешкия поток на площад Каталуния /често определян като сърцето на Барселона/, разходката на тесните калдъръмени улички, съзерцавнето на високите готически сгради и первазите с цветя в стария град – това са незабравими моменти от посещението, които създават уникалния образ на Барселона. И един финален щрих - Магическият барселонски фонтан, построен на хълма Монтжуик, невероятен спектакъл на водата, светлината и музиката.
Незабравими за участниците ше останат срещите и общуването с партньорите по проекта от Италия, Румъния, Латвия и Испания, с които продължава съвместната ни работа за повишаване интереса на учениците към природните науки, чрез интерактивни методики на обучение.

 

 

Механични вълни

 

Някога смятали ли сте, че физика и английски могат да вървят ръка за ръка?! Е, ако не сте, можете да се убедите в това от следващите редове.
В СУ „Св. Паисий Хилендарски” се случи нещо иновативно, нещо, което не се беше случвало досега. В един от кабинетите се състоя открит урок. Не кой да е кабинет, а именно този по физика. Г-жа Л. Темелкова, преподавател по физика и г-н К. Йотов, преподавател по английски език, съвместно организираха открит урок по физика с десети клас. Но, какво от това? - ще си каже всеки един от вас... Е, в самото начало споменах, че всъщност става въпрос за физика и английски или по-точно, физика с интегриран английски език. Учениците също бяха леко озадачени, но това по никакъв начин не ги възпря да се справят с предизвикателството. Решаваха задачи, свързваха определения и термини и всичко това върху работни листи изцяло на английски!
И това е само началото. Началото на поредица от 11 урока с интегриран английски по международния проект „Not a So.Lo Wаve“, обхващащ пет държави.
Надяваме се, че бъдещите уроци ще запалят много искри в нашите ученици и те ще продължат да се вълнуват както от точните науки, така и от английския език.